Przepis na kolorowe Ratatouille

Ratatatataaaaaaaaaaa

 

(dla czterech osób)

• 1 bakłażan
• 2 cukinie
• 1 cebula
• 4 pomidory
• 1 ząbek czosnku
• 300g ryżu
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• sól

• Najpierw dobrze umyj wszystkie warzywa. Kiedy wszystkie są już czyste, czas, aby posiekać bakłażana, cukinie i pomidory na małe kawałki. Musisz być bardzo ostrożny, kiedy będziesz to robić albo poproś rodziców, żeby zrobili to za ciebie. Potrzebujesz jeszcze: drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
• Usmaż na patelni, na oliwie z oliwek drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, ale nie dłużej niż 4 minuty, inaczej cebula i czosnek mogą się przypalić. Starannie pilnuj, aby się nie przypaliły. Następnie dodaj na patelnię wszystkie posiekane warzywa.
• Podsmaż wszystko na małym ogniu przez 15 minut.

A teraz czas na gotowanie ryżu. To w ogóle nie jest trudne! Na opakowaniu ryżu znajdziesz dokładną instrukcję jak to zrobić! Po prostu poproś Mamę albo Tatę, żeby ci przeczytali. My możemy dać ci jedną, ważną wskazówkę: zawsze potrzeba dwóch szklanek wody, żeby ugotować jedną szklankę ryżu!

A więc zaczynamy:
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub zgodnie z naszą wskazówką.
Do smaku:
• Przypraw odrobiną soli i ziół prowansalskich.

Raz, dwa, trzy i już gotowe! Możesz podać pyszne ratatouille i ryż w głębokim półmisku. A potem już tylko rozkoszuj się smakiem. To było zupełnie łatwe, prawda?

 

Hinterlasse eine Antwort

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.