Mini Muffinki Grzesia Groszka

Mini Muffinki Grzesia Groszka

 Grześ to nasz rozrywkowy groszek!

(dla czterech osób - do 12 mini babeczek)

• 100g groszku
• 300g mąki orkiszowej
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• sól
• 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
• 1 jajko
• 100g serka śmietankowego
• 200ml mleka
• 50g szynki
• 50g startego żółtego sera

Najpierw rozgrzej piekarnik do temperatury około 180 stopni.
• Gotuj groszek we wrzącej wodzie przez 5 minut. Następnie opłucz go przez krótką chwilę pod zimną, bieżącą wodą, aby go nieco ostudzić.
• W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i posiekany szczypiorek.
• W oddzielnej misce rozbij jajko, wymieszaj razem z mlekiem, dodaj serek śmietankowy i starty żółty ser.
• Szynkę pokrój na małe kawałeczki, a następnie wymieszaj ją z masą serowo-jajeczną i ugotowanym groszkiem. Nie martw się, oni wszyscy świetnie się dogadają!
• Do masy jajecznej dodaj wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem do pieczenia i szczypiorkiem. Wymieszaj wszystko razem, by połączyć składniki.
• Łyżeczką nałóż ciasto do foremek muffinkowych, wypełniając każdą do dwóch trzecich jej wysokości. Lepiej nie wypełniać ich całkowicie, bo muffinki będą rosły, gdy zaczną się piec. Nie chcemy przecież, żeby uciekły nam z foremek!

Na końcu nie zapomnij, że piekarnik jest już gorący!
• Foremki wypełnione muffinkowym ciastem wstaw do piekarnika na 15 do 25 minut. Najlepiej będzie, jeśli zrobią to Mama lub Tata, bo przy gorącym piekarniku łatwo się poparzyć.
• Babeczki będą upieczone po 15, 20 a może 25 minutach, w zależności od ich wielkości.

Teraz wystarczy tylko wyjąć je z piekarnika i pozostawić na chwilę do ostygnięcia. A potem … zajadać się tymi wspaniałymi pysznościami. Mniam!

Hinterlasse eine Antwort

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.