Grochowa Tarta Grzesia Groszka

Grześ Groszek i jego zieloni przyjaciele

(dla czerech do pięciu osób)

Na ciasto:
• 200g mąki orkiszowej
• 40g jogurtu
• 1 jajko
• 50ml wody (w razie potrzeby)
• sól
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na nadzienie:
• 3 cebulki dymki
• 200g groszku
• 100ml mleka
• 200g kwaśnej śmietany
• 3 jajka
• 100g startego sera żółtego

Ciasto: najpierw trzeba zrobić ciasto. To łatwe!
– Wymieszaj ze sobą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
• Dodaj jogurt i jajka, wyrabiaj ciasto ręką, aż stanie się gładkie, elastyczne i bez grudek.
• Wlej trochę wody do ciasta, jeśli robi się zbyt suche.
• Zawiń ciasto w folię spożywczą i umieść w lodówce. Brrrr .. tu jest naprawdę chłodno!
• Teraz nadszedł czas, aby rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Nadzienie: to kolejny krok!
• Umyj i drobno posiekaj cebulki dymki.
• Na patelni rozgrzej trochę oliwy, podsmaż posiekaną dymkę i groszek przez pięć minut (ale nie pozwól, żeby zrobiły się brązowe).
• Przełóż groszek z dymką do malaksera, dodaj mleko, zmiksuj na gładkie puree. Ewentualnie możesz do miksowania użyć ręcznego blendera.
• Dodaj jajka i kwaśną śmietanę i zmiksuj z połową startego sera.

Na koniec: połącz wszystko razem!

• Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na płasko. Dodanie do ciasta odrobiny więcej mąki sprawi, że stanie się ono mniej klejące. Wyłóż ciasto do formy do tart, starannie dociskając je do kształtu formy, a następnie odetnij nadmiar.
• Równomiernie rozprowadź nadzienie na cieście, wierzch posyp pozostałym tartym serem.
• A teraz do piekarnika! Piecz tartę przez około 30 minut. Po upieczeniu na złoto-brązowy kolor przepyszna Grochowa Tarta Grzesia Groszka będzie gotowa. Ach jakie to smaczne!

 

Hinterlasse eine Antwort

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.